
Carbon Monoxide Detectors  

Q 1. What is carbon monoxide? 

A Carbon monoxide is a gas produced whenever any fuel, such as gas, oil, 
kerosene, wood, or charcoal, is burned. A person cannot see or smell carbon 
monoxide. However, at high levels carbon monoxide can kill a person in 
minutes.  

In addition, there are well-documented chronic health effects of acute carbon 
monoxide poisoning from exposure to carbon monoxide, such as lethargy, 
headaches, concentration problems, amnesia, psychosis, Parkinson’s 
disease, memory impairment, and personality alterations.  

(Cal. Health & Safety Code § 13261.)  

Q 2. Is there a new California law dealing with the issue of carbon 
monoxide poisoning? 

A Yes. The Carbon Monoxide Poisoning Prevention Act of 2010 (Cal. Health 
& Safety Code §§ 13260 et seq.) was signed into law this year. It requires 
carbon monoxide detectors to be installed in every “dwelling unit intended for 
human occupancy.” The California legislature also modified both the TDS (for 
residential one-to-four unit real property) and MHTDS (for manufactured 
homes and mobilehomes) to include a reference to carbon monoxide detector 
devices. See below for more details. 

 
Q 3. What is a carbon monoxide detector? 

A It is a relatively inexpensive device similar to a smoke detector that signals 
detection of carbon monoxide in the air. Under the law, a carbon monoxide 
device is “designed to detect carbon monoxide and produce a distinct audible 
alarm.” It can be battery powered, a plug-in device with battery backup, or a 
device installed as recommended by Standard 720 of the National Fire 
Protection Association that is either wired into the alternating current power 
line of the dwelling unit with a secondary battery backup or connected to a 
system via a panel. 



 
If the carbon monoxide device is combined with a smoke detector, it must emit 
an alarm or voice warning in a manner that clearly differentiates between a 
carbon monoxide alarm warning and a smoke detector warning. 
The carbon monoxide device must have been tested and certified pursuant to 
the requirements of the American National standards Institute (ANSI) and 
Underwriters Laboratories Inc. (UL) as set forth in either ANSI/UL 2034 or 
ANSI/UL 2075, or successor standards, by a nationally recognized testing 
laboratory listed in the directory of approved testing laboratories established 
by the Building Materials Listing Program of the Fire Engineering Division of 
the Office of the State Fire Marshal of the Department of Forestry and Fire 
Protection. 
 
(Cal. Health & Safety Code § 13262.) 

Q 4. How does a homeowner comply with this law? 

 
A Every owner of a “dwelling unit intended for human occupancy” must install 
an approved carbon monoxide device in each existing dwelling unit having a 
fossil fuel burning heater or appliance, fireplace, or an attached garage. 
 
The applicable time periods are as follows:  

(1) For all existing single-family dwelling units on or before July 1, 2011.  

(2) For all other existing dwelling units on or before Jan. 1, 2013.  

(Cal. Health & Safety Code § 17926(a).) 

 
Q 5. How many devices and where do I place them in the home? 
 
A This new law requires the owner “to install the devices in a manner 
consistent with building standards applicable to new construction for the 
relevant type of occupancy or with the manufacturer’s instructions, if it is 
technically feasible to do so” (Cal. Health & Safety Code § 17926(b)). 
 
The following language comes packaged with carbon monoxide (CO) 
detectors:  



For minimum security, a CO Alarm should be centrally located outside of each 
separate sleeping area in the immediate vicinity of the bedrooms. The Alarm 
should be located at least 6 inches (152mm) from all exterior walls and at 
least 3 feet (0.9 meters) from supply or return vents.  

Building standards applicable to new construction are as follows (overview 
summary only):  

• Section R315 et seq. of the 2010 edition California Residential Code (CRC) 
[effective Jan. 1, 2011] (applicable to new one-to-two family dwellings and 
townhouses not more than 3 stories and also where work requiring a permit 
for alterations, repairs or additions exceeding one thousand dollars in existing 
dwellings units):  

Installed outside of each separate sleeping area in the immediate vicinity of 
the bedroom(s) in dwelling units and on every level including basements 
within which fuel-fired appliances are installed and in dwelling units that have 
attached garages.  

• Section 420 et seq of the 2010 edition California Building Code (CBC) 
[effective Jan. 1, 2011] (applicable to other new dwelling units and also where 
a permit is required for alterations, repairs or additions exceeding $1,000 in 
existing dwelling units):  

Installed outside of each separate sleeping area in the immediate vicinity of 
the bedroom(s) in dwelling units and on every level including basements 
within which fuel-fired appliances are installed and in dwelling units that have 
attached garages.  

Q 6. Are there any penalties for noncompliance with this law regarding 
installation of carbon monoxide detector devices? 

 
A Yes. A violation is an infraction punishable by a maximum fine of $200 for 
each offense. However, a property owner must receive a 30-day notice to 
correct first. If an owner who receives such a notice fails to correct the 
problem within the 30-day period, then the owner may be assessed the fine. 
(Cal. Health & Safety Code § 17926(c).) 

 



 

 
Q 7. Do landlords have any special obligations regarding carbon 
monoxide detectors? 

 
A Yes. All landlords of dwelling units must install carbon monoxide detectors 
as indicated in Question 4. The law gives a landlord authority to enter the 
dwelling unit for the purpose of installing, repairing, testing, and maintaining 
carbon monoxide devices “pursuant to the authority and requirements of 
Section 1954 of the Civil Code [entry by landlord].” 

The carbon monoxide device must be operable at the time that a tenant takes 
possession. However, the tenant has the responsibility of notifying the owner 
or owner’s agent if the tenant becomes aware of an inoperable or deficient 
carbon monoxide device. The landlord is not in violation of the law for a 
deficient or inoperable carbon monoxide device if he or she has not received 
notice of the problem from the tenant. 

(Cal. Health & Safety Code § 17926.1.) 

 
Q 8. If the California Building Standards Commission adopts or updates 
building standards relating to carbon monoxide devices in the future, is 
the owner required to install the newer device? 

A It depends. Yes, when the owner makes an application for a permit for 
alterations, repairs, or additions to that dwelling unit with the cost exceeding 
$1,000. (Cal. Health & Safety Code § 17926.2(b).) 


